Hoe geef ik mijn website de juiste naam?

Voor zowel bedrijven als particulieren is het verstandig om een passende en eenvoudig te onthouden naam voor je website te kiezen. De naam van je website wordt je domeinnaam of kort gezegd domein genoemd. Deze bestaat uit minimaal 2 delen, die gescheiden worden door een punt. Het eerste deel is de naam en het tweede de extensie.

Welke naam geef ik mijn website?

Dit kan je bedrijfsnaam zijn, je eigen naam, een woord dat goed omschrijft wat het doel is van je website of een combinatie van deze. Een omschrijvend woord alleen of in combinatie heeft een lichte voorkeur als jouw bedrijfsnaam of eigen naam nog niet bekend is.

Wees bij het bedenken van een naam creatief, maar zorg wel dat de naam niet te lang is en eenvoudig te schrijven en uit te spreken is. Vaak is het verstandig dat je een aantal namen op papier zet en deze aan anderen laat lezen. Zo kan je meteen checken of de anderen de naam de lading vinden dekken, de naam goed uitspreken en of die blijft hangen.

Heb je een naam gevonden, check dan wel of deze nog niet geregistreerd is en of er geen copyright op zit.

Welke extensie geef ik mijn website?

Je hebt 2 soorten extensies, namelijk de landenextensies zoals bijvoorbeeld .nl, .be, .de en generieke extensies zoals bijvoorbeeld .org (voor non-profitorganisaties), .com (voor commerciële organisatie) of .int (internationale organisaties). Echter worden er geen eisen gesteld aan de keuze voor de extensie. Het kiezen van een passende extensie zorgt er wel voor dat je met een zoekmachine beter gevonden kan worden. Bedenk ook bij het registreren of je gebruik wilt maken van je naam met een of meerdere extensies. Bepaal dit aan de hand van je huidige en toekomstige doelen.

Kortom, om jouw website de juiste naam te geven moet je zowel bij de naam als de extensie het doel van je website goed voor ogen houden. En tevens bedenken dat een korte, makkelijk uit te spreken en schrijven naam zowel voor een zoekmachine als bezoeker voordeel oplevert.

Dit vind je misschien ook leuk...